Adam's formerly supercharged... now soon-to-be-turbo'd, S14

This is for all those PICTURE THREADS ONLY. Motor installs, product writeups, showing off your car, put the thread in here.
User avatar
redpotatoes
Dont Question My Nissan Knowledge
Posts: 823
Joined: Thu Jun 09, 2005 6:19 am
Location: Qc

Post by redpotatoes » Sun Oct 30, 2011 7:52 am

Maybe if it's connected with the Intake Air Temperature Sensor pin on the ECU it could be logged with NDS ? Are you running a S14 or S13 ECU ?
KA24DET GT2871R .86 Setup:
viewtopic.php?t=44222

adamky
SuperMod
Posts: 3508
Joined: Wed May 31, 2006 6:40 am
Location: Louisville, KY

Post by adamky » Sun Oct 30, 2011 3:51 pm

S13 ECU. Is there a pin for that on S13 ECUs?
Wiseco/Eagle, JWT S1 cams, BC valve springs, PT5857, ID1700 injectors, SR20DET ECU w/ Nismotronic, etc, etc...
--> YouTube channel --> my build thread
Image

adamky
SuperMod
Posts: 3508
Joined: Wed May 31, 2006 6:40 am
Location: Louisville, KY

Post by adamky » Sun Oct 30, 2011 4:20 pm

I finally fixed a major issue that's been driving me crazy for a long time now. Ever since I have had the supercharger on it, I have been dealing with fluctuating AFR's at cruise, accompanied by surging and bucking. It is extremely annoying. After fixing lots of little boost leaks, it was still doing it. I even bought a brand new, OEM N62 MAF, and it still did it.


So, my air filter and MAF are located in front of the passenger wheel, with a protective scoop behind it.

ImageImageImage


For a while now, I have wondered if the filter placement with the "scoop" behind it could somehow be causing MAF turbulence and causing this surging issue. So I finally decided to test that theory and made a quick and easy shield for the front of it with a sheet of aluminum. I zip tied it in place went for a drive, and it was 100% better. No more surging and bucking, and cruise AFR's are much steadier. It drives like a normal car now for the first time in a LONG time.

I've finally been able to lean the car out to 14.7 AFR at cruise and idle, which I could never do before. It was always closer to 13:1 because that's the only way it would run smooth. I've had more tuning success in the past week than I have had in the past year. It's running great right now, and there's still a lot left in the tune.
Last edited by adamky on Sun Nov 20, 2011 8:00 pm, edited 2 times in total.
Wiseco/Eagle, JWT S1 cams, BC valve springs, PT5857, ID1700 injectors, SR20DET ECU w/ Nismotronic, etc, etc...
--> YouTube channel --> my build thread
Image

User avatar
supakat
SuperMod
Posts: 8017
Joined: Sun Oct 08, 2006 12:13 pm
Location: FL

Post by supakat » Sun Oct 30, 2011 4:30 pm

Great find.
12.96 @ 116.36 - 2.1 60ft - 11/2011
13.1 @ 114 - 2.3 60ft - 8/2012
KA24DE-T
Image
Build thread/Blog
YouTube Channel

adamky
SuperMod
Posts: 3508
Joined: Wed May 31, 2006 6:40 am
Location: Louisville, KY

Post by adamky » Sun Oct 30, 2011 6:03 pm

I forgot to mention this, but I switched from my 2.5" pulley to a 2.3", which is the smallest pulley that Pulley Boys makes.

Image



I'm now seeing 14-15 psi, and it pulls and sounds awesome. With the extra resonators on the exhaust, and the smaller pulley, the car sounds completely different than it used to. The exhaust is much quieter, and the supercharger is pretty loud over 3500 rpm. It sounds insane at WOT. I think I get like 8 psi @ 2000 rpm. By 3000 rpm, it's around 11-12. I'll try to get a video soon from both inside and outside of the car.

I am also really hoping to get the car to the local drag strip (1/8 mile) before they close for the season. I think I have about 3-4 weeks before they shutdown.
Wiseco/Eagle, JWT S1 cams, BC valve springs, PT5857, ID1700 injectors, SR20DET ECU w/ Nismotronic, etc, etc...
--> YouTube channel --> my build thread
Image

User avatar
TinyT
Belongs To The TOP CONTRIBUTING MEMBERS!
Posts: 3336
Joined: Thu Oct 12, 2006 5:55 am
Location: wisco

Post by TinyT » Sun Oct 30, 2011 7:35 pm

Hell ya! Im really diggin that suspension setup.
Image

project_goblin
Learners Permit
Posts: 11
Joined: Tue Sep 13, 2011 8:01 pm

Post by project_goblin » Sun Oct 30, 2011 8:12 pm

loving it

DjayS12
Knows Some Stuff About 240's!
Posts: 215
Joined: Thu Mar 12, 2009 7:21 pm
Location: Rimouski, Qc, Canada

Post by DjayS12 » Mon Oct 31, 2011 5:52 am

Wicked build you got there. I'm glad you faved the function over the form with your suspension too!
Image

User avatar
redpotatoes
Dont Question My Nissan Knowledge
Posts: 823
Joined: Thu Jun 09, 2005 6:19 am
Location: Qc

Post by redpotatoes » Mon Oct 31, 2011 10:06 am

adamky wrote:S13 ECU. Is there a pin for that on S13 ECUs?
I also have a S13 ECU on my S14. The pin #26 is identify has Air Temperature Sensor on the S13 ECU. I removed my OEM IAT sensor when I did my setup. I might give it a try and connect my OEM IAT sensor back to see if it displays in NDS. I will let you know.
KA24DET GT2871R .86 Setup:
viewtopic.php?t=44222

adamky
SuperMod
Posts: 3508
Joined: Wed May 31, 2006 6:40 am
Location: Louisville, KY

Post by adamky » Wed Nov 02, 2011 1:39 pm

Yeah, please let me know if that works. It would be nice to be able to log intake temps.
Wiseco/Eagle, JWT S1 cams, BC valve springs, PT5857, ID1700 injectors, SR20DET ECU w/ Nismotronic, etc, etc...
--> YouTube channel --> my build thread
Image

User avatar
redpotatoes
Dont Question My Nissan Knowledge
Posts: 823
Joined: Thu Jun 09, 2005 6:19 am
Location: Qc

Post by redpotatoes » Wed Nov 02, 2011 4:37 pm

Did some tests yesterday and I was not able to get NDS to see the sensor. I still need to look on my harness conversion (s14->s13) to see if the wire for iat is connected I am not even sure if it will work since ka24de s13 didn't have iat sensor if I remember correctly.
KA24DET GT2871R .86 Setup:
viewtopic.php?t=44222

adamky
SuperMod
Posts: 3508
Joined: Wed May 31, 2006 6:40 am
Location: Louisville, KY

Post by adamky » Fri Nov 04, 2011 6:32 am

Well darn. I just looked through the S13 ECU pinout, and I don't see where there is a pin for an intake temp sensor.


Here are a few upgrades I forgot to post. I switched from a Walbro 255 to an Aeromotive 340 (for E85), and went head and did the direct wire mod with a relay.

Image

Image

Image


I also added a Nismo FPR. I'm running 50psi static pressure (no vacuum). (Click to view full size)
Image



This was a real surprise. I had to replace the upper intake manifold after this happened:

Video: http://www.youtube.com/watch?v=7yQJcaeUsos

Pic
Image


I have no idea what caused this. I just went to look for boost leaks shortly after I got the car running and that's when I noticed it. I replaced my original S14 upper manifold with a S13 one I had lying around. All is well so far.
Last edited by adamky on Fri Nov 04, 2011 6:09 pm, edited 2 times in total.
Wiseco/Eagle, JWT S1 cams, BC valve springs, PT5857, ID1700 injectors, SR20DET ECU w/ Nismotronic, etc, etc...
--> YouTube channel --> my build thread
Image

blacks13coupe
Dont Question My Nissan Knowledge
Posts: 561
Joined: Fri Oct 10, 2008 10:06 am
Location: Fort Worth TX

Post by blacks13coupe » Fri Nov 04, 2011 9:22 am

That sucks man. I know before I got rid of my s/c kit I was trying to work on fabricating a bracket that would mount where the factory intake manifold support was and bolting it to the underside of the s/c. All of that weight + the belt pulling down on it had me a little worried.
Image

adamky
SuperMod
Posts: 3508
Joined: Wed May 31, 2006 6:40 am
Location: Louisville, KY

Post by adamky » Fri Nov 04, 2011 10:53 am

Yeah, that's the only thing I can think of that would cause it. I was amazed it broke like that. If it breaks again, I'm done with this supercharger.
Wiseco/Eagle, JWT S1 cams, BC valve springs, PT5857, ID1700 injectors, SR20DET ECU w/ Nismotronic, etc, etc...
--> YouTube channel --> my build thread
Image

Bonomoskat
Knows Some Stuff About 240's!
Posts: 486
Joined: Fri Apr 29, 2005 4:47 pm

Post by Bonomoskat » Fri Nov 04, 2011 3:11 pm

what are u using for tuning? i wanna see what it makes

adamky
SuperMod
Posts: 3508
Joined: Wed May 31, 2006 6:40 am
Location: Louisville, KY

Post by adamky » Fri Nov 04, 2011 3:29 pm

S13 ECU w/ Nistune. I wanna see what it makes too!
Wiseco/Eagle, JWT S1 cams, BC valve springs, PT5857, ID1700 injectors, SR20DET ECU w/ Nismotronic, etc, etc...
--> YouTube channel --> my build thread
Image

adamky
SuperMod
Posts: 3508
Joined: Wed May 31, 2006 6:40 am
Location: Louisville, KY

Post by adamky » Fri Nov 04, 2011 7:25 pm

When I first supercharged the car, I modified and moved my fusebox to make room for the intake tubing and throttle body. I then cut and heated the fusebox cover to make it fit the modified fuse box. It fit the fuse box, but honestly, it looked like crap. Here's what it used to look like:

Image
Image



So, I wanted to make it look a bit better. I used the same plastic weld epoxy I used for the gauge panel in the dash, and molded the cover and repainted it. It's not perfect, but I think it looks better:Image
Image
Last edited by adamky on Fri Mar 21, 2014 8:12 pm, edited 1 time in total.
Wiseco/Eagle, JWT S1 cams, BC valve springs, PT5857, ID1700 injectors, SR20DET ECU w/ Nismotronic, etc, etc...
--> YouTube channel --> my build thread
Image

adamky
SuperMod
Posts: 3508
Joined: Wed May 31, 2006 6:40 am
Location: Louisville, KY

Post by adamky » Fri Nov 04, 2011 7:31 pm

Pic whoring through:

Image

Image

Image

Image
Wiseco/Eagle, JWT S1 cams, BC valve springs, PT5857, ID1700 injectors, SR20DET ECU w/ Nismotronic, etc, etc...
--> YouTube channel --> my build thread
Image

User avatar
supakat
SuperMod
Posts: 8017
Joined: Sun Oct 08, 2006 12:13 pm
Location: FL

Post by supakat » Fri Nov 04, 2011 9:14 pm

Pure sexiness!
12.96 @ 116.36 - 2.1 60ft - 11/2011
13.1 @ 114 - 2.3 60ft - 8/2012
KA24DE-T
Image
Build thread/Blog
YouTube Channel

oskars13kat
Dreams of owning a 240!
Posts: 92
Joined: Fri May 11, 2007 4:43 pm

Post by oskars13kat » Sat Nov 05, 2011 12:03 pm

where is the LIKE button?

DjayS12
Knows Some Stuff About 240's!
Posts: 215
Joined: Thu Mar 12, 2009 7:21 pm
Location: Rimouski, Qc, Canada

Post by DjayS12 » Sat Nov 05, 2011 12:09 pm

^ many peoples like that
Image

adamky
SuperMod
Posts: 3508
Joined: Wed May 31, 2006 6:40 am
Location: Louisville, KY

Post by adamky » Sun Nov 06, 2011 9:57 am

Took a video today:

Full boost run:
http://www.youtube.com/watch?v=2JJP670RsP4

Photobucket link:
Image
Wiseco/Eagle, JWT S1 cams, BC valve springs, PT5857, ID1700 injectors, SR20DET ECU w/ Nismotronic, etc, etc...
--> YouTube channel --> my build thread
Image

project_goblin
Learners Permit
Posts: 11
Joined: Tue Sep 13, 2011 8:01 pm

Post by project_goblin » Wed Nov 09, 2011 9:30 pm

best video!!!

looks amazing bro. keep it up

User avatar
airman
KA-T.org OWNER
Posts: 2137
Joined: Tue Jun 16, 2009 12:51 pm
Location: Anderson, SC

Post by airman » Thu Nov 10, 2011 7:38 am

I love your engine bay. It's SOOO clean!
R.I.P. 1990 Red Hatch - DOHC 5 speed // CP 9:1 - Eagle Rods - Clevite - ARP // Holset HX35 - 20psi daily - MSPNP2
8-bit wrote:You could spend your life building a ladder to the moon, or work for 5 years to pay for a trip.

User avatar
NeverSatisfied
Knows Some Stuff About 240's!
Posts: 223
Joined: Thu Sep 15, 2011 10:23 am
Location: Arizona

Post by NeverSatisfied » Thu Nov 10, 2011 8:05 am

looks good man, watched a couple videos
If its worth doing, its worth overdoing.

adamky
SuperMod
Posts: 3508
Joined: Wed May 31, 2006 6:40 am
Location: Louisville, KY

Post by adamky » Sat Nov 12, 2011 7:52 pm

Thanks! I spent a few hours today installing my Whiteline swaybars and Energy Suspension swaybar bushings. 27mm 3-way adjustable front bar, and 20mm 2-way adjustable rear bar.

The whiteline end links are known for being a crappy design. In the front, I re-used the stock end links and used all energy suspension bushings. I set the front bar to the stiffest setting. In the rear, I used the whiteline end links because the stock ones wouldn't work with the whiteline swaybars. However, I used energy suspension bushings for everything except the swaybar to end link bushing. I set the rear on the softest of the two settings. I prefer to use the energy suspension bushings where ever I can because they feel stiffer and because they are graphite impregnated so they self-lubricate.

Image
Image
Image
Image
Image
Wiseco/Eagle, JWT S1 cams, BC valve springs, PT5857, ID1700 injectors, SR20DET ECU w/ Nismotronic, etc, etc...
--> YouTube channel --> my build thread
Image

User avatar
supakat
SuperMod
Posts: 8017
Joined: Sun Oct 08, 2006 12:13 pm
Location: FL

Post by supakat » Sun Nov 13, 2011 6:45 am

Keep up the impeccable work.
12.96 @ 116.36 - 2.1 60ft - 11/2011
13.1 @ 114 - 2.3 60ft - 8/2012
KA24DE-T
Image
Build thread/Blog
YouTube Channel

adamky
SuperMod
Posts: 3508
Joined: Wed May 31, 2006 6:40 am
Location: Louisville, KY

Post by adamky » Sun Nov 13, 2011 1:09 pm

I just wish I could stop buying stuff for the car. I need to put this money into the house fund. Every time I get drunk, bored or depressed, I buy something. I just got a GoPro Hero2 that I ordered last weekend. Very cool little camera. But I really didn't need it. I also have a Kenne Bell Boost a spark on the way. Probably didn't need that either, but I do intend to use it!

Oh, and I got pulled over today for the first time in a long time. I think I was doing 53 in a 35. Luckily, he let me go with a warning and luckily, he didn't catch me 3 minutes prior to that!
Wiseco/Eagle, JWT S1 cams, BC valve springs, PT5857, ID1700 injectors, SR20DET ECU w/ Nismotronic, etc, etc...
--> YouTube channel --> my build thread
Image

User avatar
supakat
SuperMod
Posts: 8017
Joined: Sun Oct 08, 2006 12:13 pm
Location: FL

Post by supakat » Sun Nov 13, 2011 7:01 pm

Even if I was depressed, I could not spend money. I need to buy a helmet, 3 inch coupler, and rims. I can buy the first two, but the last has to wait.

It is great when you get a warning.
12.96 @ 116.36 - 2.1 60ft - 11/2011
13.1 @ 114 - 2.3 60ft - 8/2012
KA24DE-T
Image
Build thread/Blog
YouTube Channel

User avatar
superDorifto
Dont Question My Nissan Knowledge
Posts: 504
Joined: Tue Oct 11, 2005 6:58 pm

Post by superDorifto » Mon Nov 14, 2011 7:54 pm

adamky wrote:I just wish I could stop buying stuff for the car. I need to put this money into the house fund. Every time I get drunk, bored or depressed, I buy something.
You and me both....I have already spent more than half of the 15K I need for a down payment, and this coming year is not looking any better. :lol:

Post Reply