Zenki86 build

This is for all those PICTURE THREADS ONLY. Motor installs, product writeups, showing off your car, put the thread in here.
zenki86
Driving Mom's Station Wagon
Posts: 39
Joined: Wed Oct 24, 2012 8:52 pm
Location: State College Pa

Zenki86 build

Post by zenki86 » Wed Oct 31, 2012 9:00 pm

The first pictures i saw of the 240 and knew i had to buy her!

Image

Image

Image

Had to drive the whole way to New York with cash in hand!

Image

Image

Image

Had to take the bumper off to get her the hole way on the trailer!

Image

Finally made it home!

Changed all my lights to blue!!

Image

Image

Image

Bought it auto so i had to make it a 5 speed!

Image

after i got the 5 speed in i invested in megan racing coilovers and arms!
And Yes i actually take her to the track!!

Image

Image

Image

Finally grew some balls and decided to start to rebuild her!

Image

Image

Image

Have the engine on a stand and already started to rip it apart
found out one of my time chain guide was broken but other than that everything was well taken care of.
I'll have more pictures when i start port and polish everything and putting in the new goodies on!!

User avatar
500hpKA240sx
Encyclopedia-Nissan
Posts: 1100
Joined: Thu Jun 16, 2011 12:37 pm
Location: Bourbon, MO

Post by 500hpKA240sx » Wed Oct 31, 2012 9:24 pm

looking good what are your power goals?
viewtopic.php?t=53160&postdays=0&postorder=asc&start=0

Paul Walker- 1973-2013 Race In Paradise. you will be forever missed

User avatar
supakat
SuperMod
Posts: 8018
Joined: Sun Oct 08, 2006 12:13 pm
Location: FL

Post by supakat » Thu Nov 01, 2012 5:29 am

Document everything. It makes for a good refresher on what you did. Keep up the good work.
12.96 @ 116.36 - 2.1 60ft - 11/2011
13.1 @ 114 - 2.3 60ft - 8/2012
KA24DE-T
Image
Build thread/Blog
YouTube Channel

Charlie240sxt
Dreams of owning a 240!
Posts: 61
Joined: Thu Apr 22, 2004 10:34 pm
Location: Tulsa,Oklahoma
Contact:

Post by Charlie240sxt » Thu Nov 01, 2012 5:31 am

Nice start.
04 Audi A4 1.8T ,95 240sx SE,12 Ram 2500 HD
........Daily................Toy................Tow/Haul.......

reeves69
Driving Mom's Station Wagon
Posts: 37
Joined: Wed Oct 10, 2012 7:06 pm

Post by reeves69 » Thu Nov 01, 2012 8:33 am

keep up the good work what kinda setup are you going to run?

zenki86
Driving Mom's Station Wagon
Posts: 39
Joined: Wed Oct 24, 2012 8:52 pm
Location: State College Pa

Post by zenki86 » Thu Nov 01, 2012 2:23 pm

heres the engine on the stand

Image

Trans was so dirty

Image

Had to clean it up

Image

Everything all ripped aparted!

Image

Image

bare block

Image

Hopefully i will be starting to port and polish tomorrow then be able to put it in a hot tank over the weekend

Dont really have a goal on how much power i want yet but i have a t3t4 turbo with 370cc injectors, intercooler and a z32 maf.. still need top mount manifold, downpipe, intercooler piping, wideband, and boost gauge

User avatar
500hpKA240sx
Encyclopedia-Nissan
Posts: 1100
Joined: Thu Jun 16, 2011 12:37 pm
Location: Bourbon, MO

Post by 500hpKA240sx » Thu Nov 01, 2012 5:23 pm

just a heads up dont lose the cam caps b/c they are line bored for that head.
viewtopic.php?t=53160&postdays=0&postorder=asc&start=0

Paul Walker- 1973-2013 Race In Paradise. you will be forever missed

zenki86
Driving Mom's Station Wagon
Posts: 39
Joined: Wed Oct 24, 2012 8:52 pm
Location: State College Pa

Post by zenki86 » Tue Nov 06, 2012 12:22 pm

port and polish before and after

Image

Image

Image

Image

Image

mechavore884
Dreams of owning a 240!
Posts: 62
Joined: Wed Sep 24, 2008 7:49 pm
Location: NOVA/VA beach
Contact:

Post by mechavore884 » Tue Nov 06, 2012 12:29 pm

yoo please post what you have done so far VERY interested in this thread....plus its pretty hilarious I have the DEAD exact S14 color...coils and even the switch by your shiftknob haha
HAM SANDWICH!!!!

zenki86
Driving Mom's Station Wagon
Posts: 39
Joined: Wed Oct 24, 2012 8:52 pm
Location: State College Pa

Post by zenki86 » Tue Nov 06, 2012 2:16 pm

ya i will keep posting everything i do man!! Just waiting on some parts to be able to assemble the engine

zenki86
Driving Mom's Station Wagon
Posts: 39
Joined: Wed Oct 24, 2012 8:52 pm
Location: State College Pa

Post by zenki86 » Fri Nov 09, 2012 11:56 am

oil pan bug!

Image

finally got back my block and my head from cleaning

Image

Image

Brain Crower valve train!!

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Block after cleaning

Image

Image

Fresh paint

Image

Image

Cant wait to start putting everything back together!!

User avatar
500hpKA240sx
Encyclopedia-Nissan
Posts: 1100
Joined: Thu Jun 16, 2011 12:37 pm
Location: Bourbon, MO

Post by 500hpKA240sx » Sat Nov 10, 2012 1:09 am

that top end is sexy and I cant wait to see it put together
viewtopic.php?t=53160&postdays=0&postorder=asc&start=0

Paul Walker- 1973-2013 Race In Paradise. you will be forever missed

niceguy
240sx Wannabe
Posts: 144
Joined: Mon Apr 17, 2006 6:01 pm

Post by niceguy » Sat Nov 10, 2012 9:45 am

Just curious, did you spray the block with any kind of primer or just spray over it?? Paints have come a long way over the last few years so I'm just wondering what kind of paint and technique you used on this, congrats on the progress!

blacksails1984
Driving Mom's Station Wagon
Posts: 41
Joined: Wed Oct 03, 2012 8:47 am
Location: Chipley,Fl

Post by blacksails1984 » Sun Nov 11, 2012 6:51 am

Like the clean up. The build looks nice
KA in the Fray

zenki86
Driving Mom's Station Wagon
Posts: 39
Joined: Wed Oct 24, 2012 8:52 pm
Location: State College Pa

Post by zenki86 » Sun Nov 11, 2012 10:04 pm

Thanks guys and i should be putting more pictures up soon!! I just picked up some dupicolor engine enamel at advance auto and i did use primer on everything i painted.. it was only like 7 bucks a can

User avatar
ReEducationThruLabor
Dreams of owning a 240!
Posts: 93
Joined: Tue May 01, 2012 7:32 pm
Location: Rock Bottom, IL

Post by ReEducationThruLabor » Sun Nov 11, 2012 10:23 pm

Lookin good man. Jealous of your bc valvetrain lol
"Don't take life too seriously. You'll never make it out alive"

zenki86
Driving Mom's Station Wagon
Posts: 39
Joined: Wed Oct 24, 2012 8:52 pm
Location: State College Pa

Post by zenki86 » Mon Nov 12, 2012 4:20 pm

Putting the bottom end together

Image

Image

Image

Arp head studs!

Image

Image

Wonder whats in the box!!

Image

BC Stage 2 Cams!

Image

reeves69
Driving Mom's Station Wagon
Posts: 37
Joined: Wed Oct 10, 2012 7:06 pm

Post by reeves69 » Mon Nov 12, 2012 8:35 pm

loving the build man keep up the good work man

zenki86
Driving Mom's Station Wagon
Posts: 39
Joined: Wed Oct 24, 2012 8:52 pm
Location: State College Pa

Post by zenki86 » Wed Nov 14, 2012 11:49 am

The valve cover is like that cuz it have a clear effect paint on it better in person lol

Image

OBX underdrive pulleys

Image

Just need new belts and she will be running in no time!

KA-Life86
Dreams of owning a 240!
Posts: 57
Joined: Wed Sep 12, 2012 8:01 am

Post by KA-Life86 » Wed Nov 14, 2012 1:06 pm

Where did you get those?

zenki86
Driving Mom's Station Wagon
Posts: 39
Joined: Wed Oct 24, 2012 8:52 pm
Location: State College Pa

Post by zenki86 » Fri Nov 16, 2012 1:04 pm

got the pulleys on ebay man

New mounts
Image

New clutch
Image

transmission all finished up
Image

finally getting her off the stand!
Image

Ready to go in
Image

Just need the Fan, power steering belt to finally start her again!
Image

project-c2
Knows Some Stuff About 240's!
Posts: 216
Joined: Tue Jan 17, 2012 9:26 am

Post by project-c2 » Fri Nov 16, 2012 1:53 pm

Those motor mounts are monster vibration. I took them out and went with Drift Freaq mounts.

zenki86
Driving Mom's Station Wagon
Posts: 39
Joined: Wed Oct 24, 2012 8:52 pm
Location: State College Pa

Post by zenki86 » Mon Nov 19, 2012 5:28 pm

Finally got to start the car!! gotta check my timing and pick up my belt and i can finally drive her again! Those motor mounts do shake the car but ill get past that!

zenki86
Driving Mom's Station Wagon
Posts: 39
Joined: Wed Oct 24, 2012 8:52 pm
Location: State College Pa

Post by zenki86 » Mon Dec 03, 2012 4:42 pm

it overheated and put a put a hole in my 4th piston and ate my sparkplug!! it was my dumbass fault and hope the head isnt ***** up!!

zenki86
Driving Mom's Station Wagon
Posts: 39
Joined: Wed Oct 24, 2012 8:52 pm
Location: State College Pa

Post by zenki86 » Mon Dec 10, 2012 2:49 pm

Thanks man! it wasnt from it overheating it was from a valve!! ***** IT UP BAD so i got another engine and just waiting on the replacement parts lol

zenki86
Driving Mom's Station Wagon
Posts: 39
Joined: Wed Oct 24, 2012 8:52 pm
Location: State College Pa

Post by zenki86 » Thu Dec 20, 2012 11:39 pm

found out that one of the valves broke in cylinder #4 aka why there was no spark plug! will post pics of the damage that was done:(

zenki86
Driving Mom's Station Wagon
Posts: 39
Joined: Wed Oct 24, 2012 8:52 pm
Location: State College Pa

Post by zenki86 » Thu Jan 03, 2013 1:09 pm

heres the damage:(

Image

Image

Image

Image

on the plus side i picked up new Ka and got all new valves for free!
almost got everything back together but still waiting on a few other parts to get here like a Catch Can and mishimoto radiator!
Just want to get it running again!

User avatar
supakat
SuperMod
Posts: 8018
Joined: Sun Oct 08, 2006 12:13 pm
Location: FL

Post by supakat » Thu Jan 03, 2013 10:31 pm

Damn that is crazy.
12.96 @ 116.36 - 2.1 60ft - 11/2011
13.1 @ 114 - 2.3 60ft - 8/2012
KA24DE-T
Image
Build thread/Blog
YouTube Channel

zenki86
Driving Mom's Station Wagon
Posts: 39
Joined: Wed Oct 24, 2012 8:52 pm
Location: State College Pa

Post by zenki86 » Thu Jan 03, 2013 10:37 pm

ya im just scared that it will happen again but im hoping for the best! hopefully i will be getting it running by the end of the month then i can think turbo

User avatar
bmitchell_ga
Knows Some Stuff About 240's!
Posts: 285
Joined: Sun Feb 01, 2009 11:05 pm
Location: South GA

Post by bmitchell_ga » Fri Jan 04, 2013 1:02 am

Do you think this was BC's fault?. Or an assembly error on your behalf?. (These where BC valves corrrect?)
97 S14
329hp 320trq @ 13psi (on pump)
? @ 18psi (corn)

my build thread
viewtopic.php?t=51532&highlight=

*--------------------------------*
E85, obd I con, Nistune, HKS hi-power exh, Fidanza flywheel, ACT 6-puck, K-Sport coilovers, Holset hy-35 turbo, Turbo Smart 38mm wastegate, HKS bov, JGS mani, mm's, & oil line kit, AMS fuel kit w/ 95pd inj's, lc-1 wb, Driveshaft Shop DS, Greddy profec b

Post Reply